Case

Kleurrijk zorgen Apeldoorn

Aslan Consultants werkt samen met de Gemeente Apeldoorn, Werkbedrijf Lucrato, ROC Aventus, Zilveren Kruis en vijf zorginstellingen in Apeldoorn en omgeving aan het project ‘Kleurrijk Zorgen’. Het doel: mensen met een migratieachtergrond en een grote afstand tot de arbeidsmarkt, klaarstomen voor een baan in de zorg. In de komende jaren helpen we 75 mensen met cultuursensitieve begeleiding.

Wat is bijzonder aan dit project?

Het project is innovatief en anders. De aanpak is gebaseerd op mindshifting: het veranderen van de bestaande gedachten over de benadering van- en het ondersteunen van deelnemers en organisaties. Daarnaast gaat het project uit van wederkerigheid. De deelnemers worden klaargestoomd voor een baan in de zorg en de organisaties worden klaargestoomd voor de komst van cultuurdiverse doelgroep.

Werving & selectie wordt ook omgekeerd. In plaats van te focussen op competenties en diploma’s, gaat het in dit project om de potentie en talenten van de deelnemers. In een intensieve, langdurige voorbereidende fase zoeken de werkgever en de deelnemer naar een goede aansluiting van waarden en drijfveren van beiden. Vervolgens worden de kandidaten en de organisaties aan elkaar verbonden. Daarna lopen de kandidaten stage op verschillende afdelingen en volgen zij een vooropleiding in bij ROC Aventus. Daarna krijgen zij een vast contract aangeboden en een BBL-opleiding in de zorg.

De aanpak is gebaseerd op het VARIIS-programma en begeleiding volgens het Bloemmodel.

Het project is uitgeroepen tot Koplopersinitiatief door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het heeft de potentie voor schaalvergroting in andere gemeenten en bij andere VVT-instellingen.